想問下有玩 gym 的男士, 你地之前或者而家有無搵過健身教練做 personal training?

諗下諗下,今次我又做左條大水魚呀,唉,已經好窮架啦我,點解仲會俾人 sell 到?我而家真係想死!

話說, 上週末我去左舒 x 堡的 free 體能驗測加 consultation。

首先我填份表格,講下身體健康狀況、黎做運動的目的、身體有邊度痛呀咁。

咁我今次好衰唔衰,填左有肩痛的問題。 Related Posts 
Plugin for WordPress, Blogger...然後健身教練睇完我張表,講完一大輪野,便帶我去部身體測量機,度下體重、肌肉和皮下脂肪比例等。

結果其實都唔係太差,不過就測到我基層代謝率好慢,而且肌肉好弱,尤其係下半身 (所以容易肥)。

加上我坐著同健身教練面談的時候,我總是曲著身子地坐 (坐唔直),而且又有肩痛,他解釋係因為我的肩及背部肌肉弱,所以比較容易勞損,坐著時又無力,所以需要加強肩背肌肉,方法係可以透過 weight training 來加強,同時透過 weight training 可以令我學習如何正確運用肌肉和糾正姿勢,以減少勞損。

他又問我平時去健身室運動的習慣是怎樣,我說只是跑步 30mins 或者跳健康舞 45mins,他便說由於我完全沒有做肌肉鍛鍊,加上我通常都是飯前才做運動,這時候做運動便只會令肌肉流失,但脂肪卻沒有減去。

而且他又說,增加體內的肌肉後,會幫到我增加基層代謝率,從而更容易減到肥。

之後,又根住教練的指示做一些動作,好像在有彈力的膠波上做 sit-up,我梗係做唔到啦,又做一些背部的動作,當然都係做唔到啦。

當然唔駛講,他梗係話我的身體需要去改善啦...

今次唔駛講,我又敵不過游說,而買了共 36 堂的 Personal Training。但俾錢個一刻到而家,我只有想死的感覺!T__T


Bel Bel 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(2) 人氣()


留言列表 (2)

發表留言
  • yan
  • 人地係受過訓練黎 sell 人的,有心裝無心咁就好易俾人sell 到的了。

    反正退唔到錢,不如好好咁用盡佢啦! 唔好只係諗"俾人sell 無左兩萬..."了,過左去的追唔返,不如好好咁享受幾個私人訓練課程啦!
  • 我都上左 6 堂左右, 一星期上一至兩次, 剩係覺得每次都在受難, 每次做完都周身痛, 累到乜都唔想做 >.<
    我係覺得佢地 d 時間好難 book 囉, 我得閒時佢地就 full 左, 我唔得閒時佢地就得閒, 一係佢地就死 lur 我隔日就去上, 或者夜晚 8 時去上, 所以一係就趕到死, 一係就未完全恢復體力又要再上 >.<

    Bel Bel 於 2011/04/10 11:33 回覆

  • PUIKWAN
  • 以前有玩呢間,試過俾她們sell啦,後來,屋企人阻止,我玩埋淨下都無玩
    呢間好海鮮價
    你去玩都好,自己覺得唔好帶信用卡去,佢sell你唔到
    上年join美麗瑜伽,當時qut晒信用卡,間店有叫我再申請,我無理,去呢d地方儘可能唔好帶卡去
  • 就算我去美容院試做, 一樣會被 sell, 係囉, 個陣我無帶信用卡, 所以無事。但呢次就係有帶咭, 所以又洗左錢。
    舒適堡有時做 $1xx, 有時做 $2xx/$3xx, 好海鮮價。但而家肯定做唔到 $1xx, 因為屯門個新場大左好多, 舖組燈油火爉都係錢。

    Bel Bel 於 2011/04/11 06:11 回覆